Гоцеделчевският кмет зае мястото на Корнелия Нинова

04/08/2020 16:08 1 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Корнелия Нинова се кандидатира за нов председателски мандат в БСП. От 12 август тя излиза в отпуск за водене на предизборната си кампания. За лидер на социалистите Нинова посочи кмета на Гоце Делчев Владимир Москов, съобщиха от партийния пресцентър.

"Искам да сме наясно и на чисто още от самото начало, за да избегнем и фалшивите новини, и дискредитирането на партията. Затова ще цитирам два документа. Съгласно устава на партията, чл.17, ал.2, „в случаите на предсрочно прекратяване на правомощията на председателя, неговите функции се изпълняват от заместник-председател, определен с решение на НС“. В момента не попадаме в такава хипотеза, защото няма предсрочно прекратяване на правомощията на председателя. Напротив, имаме изтекъл мандат вече", обяви Нинова, цитирана от пресцентъра на БСП.

"Вторият документ, който ще цитирам, са правилата за избор на председател. Трета страница, глава „Предизборна кампания“, точка 8. „Кандидатите за председател на БСП, когато са настоящи председатели на НС на областен, градски, общински райони на БСП, за времето на предизборната кампания предоставят своите правомощия на заместник-председател на съответния орган“. Тоест – решение за предоставяне на правомощия трябва да взема аз, а не Националният съвет", заяви Нинова.

"Днес информирах Изпълнителното бюро и парламентарната група, че предоставям тези правомощия на Владимир Москов. Досега има подадени официални заявления за кандидати за председател от пет човека. Това са Галина Василева – Перник, Ирина Михайлова – Перник, Красимир Янков, Валери Жаблянов и Георги Тодоров – Бургас. Отчетно-изборната кампания е към своя край. От 300 конференции остава да се проведат само осем. Дотук има 52 души, номинирани за председател на партията. На 6 август изтича срокът, в който номинираните трябва да подадат документи дали се кандидатират или не, информира Нинова.

Бившият председател на БСП в Пиринско Владимир Димитров, който е и ексгубернатор в Благоевград, веднага публикува в социалната мрежа, че Владимир Москов е поставен на поста в нарушение.

"Тръгваме с нарушение, Владимир Москов е определен еднолично. А като се атакува в съда след избора на 12.09.? Още колко време агония в бурни времена. Спрете кампанията за след държавните избори", написа Владимир Димитров и цитира точки от Устава на БСП, утвърден през 2017 година:

Чл. 17. (1) Правомощията на Председателя на БСП се прекратяват предсрочно:
1. по негово искане;
2. по искане на повече от половината от членовете на БСП;
3. по решение на Конгреса след промени в Устава;
4. при фактическа невъзможност да изпълнява задълженията
си повече от 6 месеца;
5. при смърт.
(2)Чл. 17. (1) Правомощията на Председателя на БСП се прекратяват предсрочно:
11
1. по негово искане;
2. по искане на повече от половината от членовете на БСП;
3. по решение на Конгреса след промени в Устава;
4. при фактическа невъзможност да изпълнява задълженията
си повече от 6 месеца;
5. при смърт.
(2) В случаите на предсрочно прекратяване на пълномощията
на Председателя неговите функции се изпълняват от заместникпредседател, определен с решение на НС.

Напиши коментар

Коментари

  1. Тити -
    Владо Димитров нали не е член на БСП.Да си гледа АБВто и да не се бърка където не му е работата

Социално

новини благоевград facebook