Горските нащрек за пожари

24/06/2021 16:10 1 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

600 декара иглолистни и широколистни гори са засегнати от пожари в Югозапада. 25 низови пожара са регистрирани от началото на годината до момента

Това е близо 2,5 пъти по-малко в сравнение със същия период на миналата година, когато са отчетени 36 пожара, които са засегнали 1599 дка горски площи. Основната причина за повече от 99 % от пожарите в горските територии е човешка небрежност.

Средногодишно огнената стихия на територията на ЮЗДП засяга над 8800 декара гора, което е площ сравнима с размерите на 1242 футболни игрища.

Във всички териториални поделения на ЮЗДП са утвърдени годишните оперативни планове с мерките за превенция и защита на горите от пожари. Противопожарната техника на предприятието е в пълна готовност да реагира при възникване на запалвания.

До средата на юли продължават проверките на терен от представители на Регионалните дирекции по горите, РД „ПБЗН” и служители на предприятието за изпълнение на противопожарните мероприятия.

Специално внимание ще бъде отделено на състоянието на противопожарните просеки и минерализованите ивици. Всяка година те се почистват от растителност и почва, за да бъде ограничено разпространението на огъня. За 2021 г. е предвидено изграждане на над 200 000 линейни метра минерализовани ивици и повече от 79 000 линейни метра лесокултурни прегради, като тези дейности се изпълняват основно със собствени работници и техника на ЮЗДП.

Напиши коментар

Коментари

  1. Красимира Калчева -
    На ЮЗДП Благоевград фирма Фламекс-България от години е предоставила безвъзмездно до гр.Благоевград иновативна норвежка течност за борба с горските пожари. Да, те не направиха нито един опит. А всеки ден имало пожари... Да благодарим на пожарникарите за неуморния им труд!

Социално

новини благоевград facebook