Градини за сухоустойчиви дървета в Петрич, Сандански и Гоце Делчев

08/09/2020 17:24 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Югозападното държавно предприятие в Благоевград получи 2 000 000 лева за борба с климатичните промени, водещи до увреждане на горите.

Проектът се финансира от ЕК и е за 7 години. Най-уязвими към засушаването на климата и зачестяващите природни нарушения са иглолистните култури, към които ще са насочени усилията, съобщиха от ЮЗДП.

В рамките на проекта ще бъдат реализирани пилотно 3 основни мерки за адаптация на горите към климатичните промени. Първата мярка включва разработването на система за ежемесечен мониторинг на процесите в горите на ЮЗДП чрез сателитни данни, което да позволи бърза реакция за ограничаване на щетите върху горите и биоразнообразието в резултат на повреди от биотични и абиотични фактори.

Втората мярка е насочена към създаване на семепроизводствени градини от сухоустойчиви дървесни видове и тестови залесявания в най-южните части на предприятието – Гоце Делчев, Сандански и Петрич.

Целта е да бъдат открити най-подходящите видове за повишаване устойчивостта на горите в най-уязвимите територии към променящите се климатични условия. Като част от третата мярка се предвижда закупуване на модерна техника и тестово прилагане на различни методи за бърза и рентабилна трансформация на иглолистните култури в по-устойчиви насаждения. Тя ще бъде приложена в ДЛС „Витошко-Студена” и в горските стопанства в Радомир, Невестино и Кюстендил.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook