Градоначалник прогнозира фалит след септември

20/08/2022 13:06 0 Коментирай

Заради високите цени на газа и скъпите сметки за ток, може да фалира цяла община и да се прекратят всички услуги. 

Мрачната прогноза направи публично Петър Паунов-градоначалник на Кюстендил.

"Има опасност Общинската администрация в Кюстендил да спре работа след септември заради високите сметки за токи и горивата, което ги прави непосилни. Всички общински звена са на газ, част от храмовете в града също. Очакваме фалит, затваряне и спиране на каквито и да било услуги.  Вероятно, идващата седмица ще търсим контакт с изпълнителната власт за спешна подкрепа на общината", коментира Паунов.

"В противен случай след октомври ще е тъмно и студено, и всичко, след септември вероятно. Буквално е изцедена и общината, и държавата. И затова се надяваме на бързи и адекватни мерки. Никой не може да си позволи да плаща 10 пъти по-скъпа газ. Токът е също с изумителни цени. Не мога да ви опиша какви сметки пристигат в общината и не може да съществуваме и с тези цени на горива, казвам ви директно, общинска администрация трябва да приключим всякакъв вид услуги. Затова очакваме диалог с изпълнителната власт", надява се Паунов.

Той коментира и кризата с превозвачите.

"Две оферти постъпиха от превозвачи за компроментираната линия Кюстендил-София и обратно. Няма да ги приемем, тъй като те предлагат да возят пътници с автобуси, произведени през 1992-1999 година, и отчитайки мнението на съгражданите, тъй като те изразиха солидното си недоволство и няма как след като сме се отказали от компания, возеща с автобуси от 2004 година, да допуснем да се возят с автобуси, неотговарящи на изискванията”, заяви Паунов.

Поканата остава отворена и ако има превозвачи, отговарящи на изискванията и на критериите за безопасност и за комфорт на хората, ще се подпише временен договор. Нова обществена поръчка ще се обяви в понеделник за седем курса – отиване и връщане, тъй като мнението на експертите е, че това са и най-натоварените линии, и най-важните.

 От Кюстендил ще се обяви поръчка за часовете на тръгване – 5.30, 6.15, 7.45, 8.30, 12.15,13.40 и 15 часа, от София тръгване – 8.45, 9.30, 11,11.45, 15.45, 17.15 и 18.45.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook