Градушки и порои в Благоевградско

15/08/2020 17:29 0 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Прогнозират интензивни валежи и градушки в Благоевград и в още 11 области в неделя.

Този след обед бури и порои удариха Югозапада. В Благоевград улиците се превърнаха в малки реки. Наложи се отводняване от екипи на Противопожарната служба в района на приземни помещения в кварталите, на паркинги и отпушване на улични шахти.

От службата в областния център иформираха, че са региагирали на 15 сигнала за инциденти, предизвикани от поройния дъжд. 

Гневни благоевградчани изригнаха в социалната мрежа заради множеството непочистени шахти в централната част, обвиниха за това ВиК и фирмите, получили милиони от некачествени ремонти на уличната мрежа.

Бурята е причинила наводнения в Банско и Разлог. 

Междувременно от ВиК-Благоевград излязоха с позиция, в която се оправдаха.

"По повод сериозното количество валежи в Благоевград през днешния ден, както и наводняване на улични платна, следва да бъде уточнено, че поддържането на дъждоприемните шахти не е задължение на ВиК оператора. Същите се стопанисват и почистват от съответната фирма за чистота към Общината - "Биострой", съгласно Наредба N 4 за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационни системи", сочат от водното дружество в Благоевград.

"Паралелно с това, следва да се има предвид, че канализационната система не е обезпечена да отведе поройни дъждове. Тя е изградена с определени параметри. Около Благоевград, към настоящия момент, няма изградени охранителни канали, които да спират повърхностни води в големи количества", съобщиха от ВиК.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook