Гражданско сдружение скъса с ПП и ДБ

01/08/2023 12:57 0 Коментирай
Снимка бгнес Снимка: бгнес

Гражданско сдружение "Инициатива Правосъдие за всеки" вече няма да си партнира с ПП - ДБ в областта на правосъдната реформа. Обявиха днес, че прекратяват споразумението си с десницата. Причината е в проекта за промени в Конституцията, който ПП-ДБ внесе в парламента, заедно с ГЕРБ-СДС и ДПС. Според представителите на сдружението в проекта липсват важните идеи, за които са се разбрали с десните. А именно заради обещанието на ПП-ДБ да спазва определени ангажименти в конституционната реформа, гражданската инициатива предостави публично подкрепата си на дясното обединение на последните предсрочни избори. От „Правосъдие за всеки“ посочиха, че вече няма да работят с нито една политическа сила, и заявиха готовност за протести, ако се стигне до имитация на реформа.

Притесненията на сдружението засягат преди всичко текстовете в проекта, свързани с "тримата големи" - двамата шефове на върховните съдилища и главният прокурор. Те посочиха, че според разбирателството им с десните мандатите на тройката е трябвало да бъдат намалени от 7 на 5 години. Така е записано в проекта - но с добавката, че тримата имат право на още един мандат. На практика така излиза, че е възможно един човек да изкара на такъв пост два мандата или общо 10 години, което е повече, отколкото Конституцията позволява дори сега.

Това, което тревожи активистите повече от въпроса за мандатите, са правомощията на шефа на държавното обвинение. Според проекта, след като Висшият съдебен съвет бъде разделен на съдийски и прокурорски, шефът на държавното обвинение ще ръководи последния. А договорката с десницата е била начело на прокурорския съвет да бъде министърът на правосъдието. От "Правосъдие за всеки" посочиха, че според анализа им главният прокурор и занапред ще упражнява методическо ръководство върху прокуратурите в страната, пише segabg.com.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook