Хоро на свободата извиха в Банско

02/03/2023 17:39 0 Коментирай

Банскалии отбелязват 3 март два дни. Представителни групи на училищата, Противопожарната служба, полицията, НП "Пирин" и стотици граждани се събраха на централния площад в Банско, където бе организирано честване на националния празник.

В словото си кметът Иван Кадев припомни, че в Пантеона на безсмъртието на героите от революционните борби и Освободителна война са записани имената и на банскалии: Никола Пицин от Ботевата чета, Яньо от Банско и Лазар Миджин от дружината на Панайот Хитов, Костадин Банскалията от четата на Ташо войвода, Иван Молеров и Лазар Миджин от легията на Раковски, опълченците Минко Хадживълчев, Никола Хаджиласков, Костадин Захов, Лазар Самарджиев, Заше Витанов.

След официалната част, децата от НУ”Св.Паисий Хилендарски” в Банско поведоха на площада „Хоро на свободата”. Тържество с богата художествена програма по случай празника бе организирано и в Добринище. Слова́ по случай националния празник 3-ти Март произнесоха кметът Кадев, председателят на Общинския съвет Георги Икономов и градоначалникът на Добринище Петър Галчев. Празненствата в Банско продължават на 3 март на Бъндеришка поляна в Пирин.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook