Илинден - най-таченият празник в Югозапада

20/07/2023 07:27 0 Коментирай

Наричат Свети Илия още от древността "пророк и предсказател на великите Божи дела. На 20 юли се дават курбани в чест на светеца за здраве и благоденствие. В българския народен календар Илинден е най-големият летен празник по време на жътва и вършитба. На този ден възрастните разказват приказки и пеят песни за свети пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие.

Празникът се отбелязва масово във всички населени места в Югозапада. Днес е и храмовият празник на симитлийското село Градево, където традиционно се провеждат събор и литургия в една от най-старите църкви в района.

Свети Илия събира стотици мъже и жени край оброчището в село Ракитна. Местността високо в планината е известна с целебната си сила от незапомнени времена. Белег на оброчището е дъб, чиято възраст надхвърля 500 години. Този празник носи и друг знак, не по-малко огнен - Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година. Това е една от най-пламенните и трагични истории в историята на страната ни по време на турското робство

Свети Илия носи дъжд и влага и закриля живота. Заради силата, която притежавал, нашият народ го нарича Илия Гърмодолец, Гърмоломник, Гръмовник. В народните представи той препуска по небето със златна колесница, от която изпраща огнени стрели. В българския народен календар Илинден е най-обичаният летен празник по време на жътва и вършитба.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook