Илко Стоянов с позиция за шарлатанските кредити на Байкушев

22/04/2024 13:40 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Бившият кмет нареше тегленето на нов кредит в размер на 14 500 000 лева като шарлатански. Изнесе факти, с които говори за лъжите на настоящия градоначалник Методи Байкушев. Стоянов направи публично изявление във фейсбук, часове преди насроченото за днес обществено обсъждане за поредно заборчаване на благоевградчани.

"Тегленето на нов заем се иска в условията на пълно информационно затъмнение за актуалното финансово състояние на община Благоевград. Данните от доклада на АДФИ, които Методи Байкушев представя на обществеността като мотив за поискания нов дълг, са само за финансовата 2022 г. На сайта на общината няма публикуван финансов отчет на общината за 2023 година, а вече сме април 2024 година. Предвид предизборните обещания за прозрачност, това дълбоко засекретяване на актуалните данни за финансите на общината е силно притеснително. Интересни са обаче цифрите в отчета за касовото изпълнение на бюджета към 29 февруари, публикувани на сайта в средата на миналата седмица. Посочените са 15,7 милиона лева касови наличности по сметките, от които 7,5 милиона лева местни дейности, с такава огромна сума общината не е разполагала в последните няколко години", коментира екскметът.

Публикуваме позицията на Стоянов без редакторска намеса:

"Недоумявам защо се бърза с поемане на нов дълг от 14,5 млн. лв., след като през май се очаква по сметките на общината да постъпят около 17 млн. лв. от Европа за верифициране на направените разходи по 4 проекта – за анаеробната инсталация, за интегриран градски транспорт, за физкултурния салон в НХГ и за читалището. Преди дни Байкушев обяви, че анаеробната инсталация е въведена в експлоатация, което означава, че направените разходи ще се върнат на общината, освен ако има финансови корекции, за които никой не знае… Не е ли по-логично да се изчака верификацията на средствата по четирите проекта, вместо да се бърза с тегленето на нов заем.

На предстоящата в петък сесия е подготвено взимането на още един заем от 3,5 милиона лева. Става дума за краткосрочния дълг, който се изтегли миналата година за верифицируеми разходи за анаеробната инсталация, който трябва да се върне, като дойдат парите за нея. Вместо това Байкушев иска да го разсрочи от 24 месеца на 180 месеца, а по същество това е поемане на още 3,5 млн. лв. дълг. Въпросните 3,5 млн. лв. дълг трябва да се върнат до края на годината и няма извънредни обстоятелства, които да притискат общината и да налагат такова разсрочване. Отделно от това се иска разсрочване и на дълга от 5,8 милиона лева към фонд ФЛАГ, поет с решение на ОбС от декември 2022 г. от 120 на 180 месеца.

Парите – 2,7 милиона лева, за разплащане с ЕТ „Маргарита- П-Иван Костадинов“ по делото, което община Благоевград загуби, бяха запорирани, но налични в сметките на общината още миналата година и това не е мотив да се иска нов дълг. Тези пари Байкушев обяви като част от финансовата дупка, която бил заварил. Доколкото знам, те вече са разплатени, но дали с блокираните миналата година средства, или с други пари, не е ясно.
Цената за самоучастие на общината в строителство на двете нови детски градини е огромна! Финансирането за тях е от МОН и е безвъзмездно. Проектите, които ние подготвихме, не предвиждат финансово участие на общината, а финансиране изцяло по програма на МОН, а в момента се представят абсурдни КСС-та със самоучастие на общината от 4000 лв. на кв.м! Няма основание да се завишава стойността им, при това с такива огромни разходи от страна на общината!

Логично възниква въпросът къде ще отидат въпросните 14,5 млн. лв. от новия заем и отговорът е прост – за издръжка на администрацията. В момента тя е много по-висока, с между 20 и 30 % повече от издръжката на администрацията по време на моето управление, въпреки изявленията за реформи с цел по-ниски разходи. Заплатите на кмет, председател на ОбС и заместник-кметове са огромни, особено на фона на средната заплата, която получават хората в общината – нещо, което аз не позволих!

Защо ни е още един заем, след като приходите от местните данъци и такси тази година ще бъдат по- високи, тъй като бяха увеличени по предложение на М. Байкушев и с решение на ОбС от декември миналата година. Община Благоевград приключи бюджетната 2023 г. в нарушение на решение, което ОбС взе по време на моето управление, максималният размер на дълга да е до 20 млн. лв. Този размер бе надвишен още с взимането на кредита от 5,5 млн. лв. през декември. Към 31 декември поетите дългове от общината са в размер на 27 милиона лева, тоест решението на ОбС е нарушено със 7 милиона лева.

На една от сесиите съветникът Веселин Христов зададе въпрос за размера на дълга, на който кметът не можа да отговори и замълча, защото нарушението е факт. Това показва несъгласуваност в работата на двата финансови отдела в администрацията, от една страна, и с ОбС, от друга. Интересно е, че самият Байкушев обяви, че дългът към 31 декември е 24 милиона лева, въпреки че в отчетите до Министерство на финансите посочената цифра е 27 милиона. „Скритите“ 3 млн. лв. са, за да не се надскочи таванът на дълга от 40 млн. лв., приет с бюджета за 2024 г., като се поеме сега поисканият заем от 14,5 млн. лв. Основният ми въпрос към общинското ръководство е с какво ще се подобри животът на благоевградчани с поемането на нов дълг от 14,5 млн. лв. (плюс 3,5 млн. лв. от разсрочването на кредита от 2022 г. и около 5,5 млн., взети с разрешението на местния парламент от декември 2023 г.", пита Илко Стоянов.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook