Важни за Благоевград дебати в ОбС

29/07/2021 15:34 0 Коментирай

ОбС-Благоевград отчита взетите и отхвърлени решения за полугодието. Съветниците гласуват за създаването на Инспекторат към дирекция „Екология и чиста среда“ при Община Благоевград, каза председателят на ОбС Радослав Тасков.

Инспекторатът ще осъществява контрол по спазване от страна на всички юридически и физически лица на територията на община Благоевград, на нормативните актове на Общински съвет, на законите и подзаконовите нормативни актове, ще осъществява ежедневен контрол върху изпълнението на дейностите по договора, сключен с общинското предприятие „Биострой“, изпълнители за „Чистота“ и „Изграждане и поддържане на зелената система“.

Служителите към новото звено ще извършват контрол и наблюдение относно начина на отглеждане и разхождане на домашните кучета на обществени места, в паркове и градини, детски и спортни площадки.

Радослав Тасков, обясни, че предложението за „Общински приют за безстопанствени животни“, и приемане на Правилник за организацията и дейността Общинско предприятие „Общински приют за безстопанствени животни“, което бе прието на заседанието на местния парламент на 25 юни, на практика се запазва като второстепенен разпоредител в бюджета.

Както информирахме по-рано днес, кметът на Благоевград Илко Стоянов закрива общинското звено "Обществен ред и сигурност". Предстои решението да се дебатира и евентуално гласува на сесия на ОбС.

"Със 17 се увеличават общинските служители, каза преди заседанието парламентарният шеф Радослав Тасков. Цялата структура, предложена от градоначалника, ще стане факт след вота на съветниците.

Радослав Тасков разкри, че в общинския бюджет има 10 процента остатък от парите, получени от държавата за издръжка на администрацията. Илко Стоянов предпочита да назначи нови служители, вместо да завиши заплатите на администрацията, както стори предишният кмет Румен Томов. Той увечили с 15 процента възнагражденията в началото на годината.

В предложението, което ще се дебатира в ОбС, се предвижда назначаване на още двама заместник-кметове, посочи Радослав Тасков.

Припомняме, веднага след клетвата си Стоянов заяви, че ще работи само с един заместник. Той вече е назначен - заместник по строителството, в лицето на Христо Дюлгеров, който е активист на НДСВ и бивш шеф на ВиК-Благоевград.

Кметската администрация предлага промяна на предназначението на терена - от земеделски в изграждане на предприятие за преработка на грозде чрез ферментация и дестилация - винарна” и запазване на съществуваща селскостопанска сграда. Чапов иска разрешение за изработване на Подробен устройствен план за бъдещата си винарна. По времето на екскмета Атанас Камбитов на същото място в Дъбрава синът на Чапов отвори конюшна с намерение да развиваконна база за езда, но пректът му е прекратен вече.

За влизане в дневния ред на сесията се очаква да бъдат гласувани и две извънредни точки, като едната е свързана с предстоящо извънредно присъствено заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК- Благоевград на 10 август, като Общински съвет трябва да даде съгласието си - кметът Илко Стоянов да участва в него и да гласува по точките в дневния ред. Второто предложение е във връзка с предоставянето за безвъзмездно управление на общински нежилищен имот, публична общинска собственост, на Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания Благоевград.

Предложенията, включени в дневния ред на предстоящото заседание, са разгледани от постоянните комисиите към местния парламент. Самият дневен ред е одобрен на Председателския съвет към Общински съвет-Благоевград.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook