Създават европейска администрация за контрол на медиите

16/12/2023 12:05 1 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Заместник-председателят на Комисията по култура и образование в ЕП Андрей Слабаков е против създаването на независима агенция със собствен правен статут и бюджет, която да отговаря за медийната свобода на страните членки на ЕС.

Според Слабаков чрез този подход за създаване на нова агенция само и единствено ще се внесе допълнителна административна тежест, както и налице ще има много похарчени напразно средства.

В предложението е разписано самата агенция да бъде представлявана от 27 независими експерти от всяка държава, които ще дават становище по теми за независимостта на медиите. „Твърдо подкрепям всички независими журналисти и техните разследвания и смятам, че крайният резултат от преговорите е в полза на нас, гражданите, и правото ни да бъдем добре информирани. Винаги има съмнения до каква степен може да се постигане независимост в медийното пространство", каза Слабаков.

Слабаков изрази и особено голямото значение за високите стандарти за прозрачност на медийната собственост и финансирането, както и допълнителните гаранции за независимост и бюджетна стабилност на държавните медии.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Emil Ivanov -
    ... нова форма на цензура ...!!!

Социално

новини благоевград facebook