Изображение на Александър Велики край Петрич

09/06/2021 16:52 0 Коментирай

Разкриха изображение на Александър Велики в античния град Хераклея Синтика край петричкото село Рупите. Антиката е намерена при почистването на фрагмент от глазирана купа при разкопките на форума.

Върху релефния профил на царя се различава скалп на лъв вместо шлем, защото е представен като митичния герой Херакъл – епоним на античния град.

"Известни са и други подобни изображения на Александър Велики. Знае се, че е бил едва 16-годишен, когато през 340 г. пр. Хр. е потушил въстание на медите в района на Средна Струма. Те са били наскоро покорени от баща му Филип ІІ и се разбунтували, докато той обсаждал Перинт и Византион. Синът се справил с бунта и вероятно именно тогава основал Хераклея Синтика в земите на синтите, съседи на медите. Купата датирам стратиграфски в средата на ІІІ век сл. Хр. Знаем от надписи и монети на Хераклея Синтика, че жителите на града са продължавали да държат на своите корени и през римско време – още една причина да има изображение на Александър Велики върху предмет от това време", обяви пред Археология България ръководителят на разкопките в Рупите доцент Людмил Вагалински.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook