Изработват ракета с екологично гориво

16/11/2023 08:22 0 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Изработват експериментална ракета в Обединен детски комплекс - Кюстендил. Двигателят вече е готов и бе представен в Невестино.

Наземният ракетен двигател с екологично гориво, представляващо най-мощната за България разработка за граждански цели. Тестът се проведе под ръководството на инженер Христофор Скандалиев, докторант по химически науки и д-р инженер Калин Крумов - преподавател по топлотехника и беше част от научен експеримент на Химикотехнологичния и металургичен университет в София.

"Формулата на зеленото гориво не създава токсични емисии и е разработвана повече от три месеца", разказа Скандалиев. Съставките обаче са технологична тайна. Самото гориво има многобройни приложения. Подготовката за провеждането на експеримента е отнела около месец.  

Преди няколко години ракетната школа, заедно с Христофор Скандалиев, разработиха и тестваха ракетно гориво от череши, наречено черешов ракетен карамел. Идеята беше то да се използва като заместител на съществуващите твърди горива за противоградови ракети, защото не създава токсични емисии. Предстои съвсем скоро да е готова и ракетата, с която да бъде направен нов тест на двигателя, предаде bta.bg.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook