Източиха над 6,5 милиона лева за един километър булевард

25/01/2023 15:50 0 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Индексират за пореден път сумата за рехабилитиране на булевард "Европа, започнат с 4 473 840 лева през април миналата година.

Предложението на кмета Атанас Стоянов ще се гласува на заседание в ОбС-Сандански утре. Коментар по допълнителното финансиране на дългия 1061 метра участък направи лидерът на ГЕРБ в града Стоян Стоев, който е вероятен кандидат за кмет.

"На 10 декември 2020 година Министерски съвет преведе на Община Сандански 4 000 000 лева за старт на реконструкцията. Тя обаче започна едва през април 2022 година. От хазната бяха подсигурени още 569 000 лева. По предложение на кмета Атанас Стоянов на 27 октомври се дават допълнителни 1 071 703 лева за строителството на булеварда. Утре градоначалникът вкарва ново предложение за гласуване в Общински съвет на още 856 926 лева", възмущава се Стоян Стоев, който пресметна грубо, че булевардът, който е дълъг малко над един километър, ще погълне 6 522 617 лева.

"Най-вероятно Стоянов е потънал в сметки как да отреже лентичката му, няколко месеца преди да се яви на избори за кмет. Тази политическа сметка днес я плащаме всички ние. За тази несвършена още работа, трябва, всички ние, допълнително да дадем по 300 000 лева месечно", изчисли Стоев. Оскъпяването е с 40 процента от началния проект и подписания договор.

Припомняме, булевард "Европа", който свързва АМ "Струма" с града, се строи от консорциума ДЗЗД „Сандански“ 2001, в който са фирмите "Грома Холд" и "Инфра Про Консул". Именно те обещаха при подписване на догвора през април миналата година, че трасето ще е готово предсрочно. По дкументи е 300 календарни дни.

Ключовият проект предвижда цялостна реконструкция и подмяна на четирилентовата асфалтова настилка, изграждане на нови ВиК съоръжения, водопровод и канализация за дъждовни води и отводнителни шахти, а също и нов канализационен колектор за смесени води. На булеварда трябва да се идградят канални мрежи за комуникационни връзки и съоръжения, тротоари, ново улично LED осветление от двете страни на пътния участък, разделителна линия за безопасност между посоките на пътното движение. Ще има вертикална и хоризонтална светлоотразителна пътна маркировка, повдигнати пешеходни пътеки, автобусни спирки за обществен транспорт със спиркови навеси.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook