Извънредни мерки в Петрич

23/10/2020 17:02 0 Коментирай

Директорът на РЗИ-Благоевград разпореди допълнителни мерки в Петрич и общината заради Ковид-19.

Въведени са временни противоепидемични мерки, последвали след съгласуване и с Областния кризисен щаб, оглавяван от губернатора Бисер Михайлов.

По-строгите мерки са във връзка с увеличението на заразените от вируса и са всила 14 дни. Забранени са сватби, кръщенета и масово събиране на много хора. Гражданските бракове ще се сключват само пред 10 души. В заведенията трябва да има отстояние от 2 квадратни метра между клиентите.

Преустановено е провеждането на Държавното първенство по борба, както и на Международното състезание по планинско колоездене на трасе „Папреница“ в планина Беласица.

Няма да се състои футболната среща между отборите на "Беласица и "Вихрен".

Отменена е и възстановката за честване на годишнина от Петричкия инцидент. Тя трябваше да се проведе на 25 октомври на поляната пред хижа "Беласица" от Национално сдружение "Традиция".

Затова разказваме накратко за Петричкия инцидент - несъстоялата се война между България и Гърция.

На 19 октомври, 1925 година, в местността Демир капия в планина Беласица, български граничари копаят кладенец. Гръцките часовои не преценяват правилно действието, извършвано от тях и смятат, че те копаят окоп – нещо, което нямат право да правят, според Ньойския договор. Към 14:30 един гръцки граничар съвсем безцеремонно се запътва към тях, навлизайки в българска територия.

Българският часовой Радой Георгиев стреля по нарушителя и го убива. Започва престрелка, в която е ранен друг гръцки войник, който по- късно също умира.На 22 октомври 1925 година, без да обявява война, генерал Пангалос заповядва на VІ гръцка дивизия, разположена край Серес, да нахлуе в България. Тя преминава южната ни граница, разтеглена на широк 40 километра фронт. Четвърти армейски корпус получава нареждане да се насочи от Драма и Кавала към град Неврокоп, днес Гоце Делчев.

Срещу гръцката армия от 100 000 войници се изправят българските граничари, които според Ньойския договор са в намален състав и наброяват 300 души. За кратко време са превзети селата: Кулата, Чучулигово, Марино поле, Долно Спанчево, Ново Ходжово, Пиперица, Лехово, Тополница, Марикостиново. Гръцката армия се насочва към Петрич, но местните жители, подкрепени от четите на ВМРО, успяват на няколко пъти да отблъснат гърците.

На 27 октомври от ООН пристига нота до България и Гърция, в която се настоява двете страни да прекратят всякакви военни действия. Съветът на организацията веднага изпраща военните аташета на Франция, Великобритания и Италия, които да следят за това дали са изпълнени дадените заръки.

На 28 октомври гръцкото правителство официално дава нареждане на своята армия да се изтегли от българска територия.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook