Кацаров плаши с пълен локдаун

23/10/2021 11:32 0 Коментирай
Снимка бгнес Снимка: бгнес

Здравният министър Стойчо Кацаров призна, че се обсъжда вариант за въвеждане пълен локдаун.

"Ако мерките не сработят следващите 10-15 дни, единствената алтернатива на мерките е пълен локдаун. Ако сработят, децата от първи до четвърти клас първи ще се върнат на училище. Това е първото нещо, което ще отпадне", обяви Кацаров пред Нова. Той коментира и спорния въпрос защо ресторантите работят, а децата не ходят на училище. "Парадокс е, но с една съществена разлика. При влизане в ресторант с документ, където всички на това място са с такъв документ – това вече е безопасна среда, в училищата такива изисквания не са въведени", мотивира се той.

„Вариантът, който обсъждаме в момента, е дали биха се съгласили родителите и учителите да въведем това, което сме въвели и на други места, посредством тестване на хора с щадящи тестове. Но ако това не се възприеме, ние нямаме друга възможност”, каза Кацаров. „Ако се възприеме този подход то няма как и учителите да не покажат документ, че са преболедували, че са ваксинирани или тествани. Детските градини и яслите няма да бъдат затваряни при никакви условия", обяви Кацаров.

„Не искам да плаша хората, но ситуацията е изключително сериозна и това ни е принудило да прибегнем към такива мерки, които видно е, че не са популярни. Ако мерките бъдат бойкотирани от хората, те няма да свършат работа, смята още министърът. Относно тестовете, той обясни, че те ще са безплатни, но ще се заплаща пробовземането.

„Пределната цена е 10 лева, надявам се да е и по-ниска. Лабораториите не могат да искат повече от 10 лв., по-малко могат. В момента се сключват договори с лабораториите, които желаят”, заяви Стойчо Кацаров.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook