Канят в Общината протестирали кюстендилци

22/01/2023 11:59 0 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Отправиха покана за мирна среща в Общината към протестирали кюстендилци. Ще ги приемат на определена от тях дата кметът Петър Паунов и председателят на ОбС Иван Андонов. Двамата декларират, че ще обяснят защ се е наложило да се увеличат местните данъци и такси.

Сред най-драстичното бъркане в джоба на кюстендилци е автомобилният данък - с 47 процента. Кметът обаче уточнява, че е само за личните коли, а служебните няма да плащат и стотинка повече. Гражданите питат те ли ще плащат сметките за фирмените и му поискаха оставката.

"Готови сме да отговорим на всеки ваш въпрос, независимо какъв е. Моля всички, които са граждански инициатори, определете хората, на които вярвате, най-компетентните, и ви очакваме в посочен от вас ден в 17.30 ч. в заседателната сграда на Общината. Моля да ни посочите списък с 15 души, не повече, като в него да няма партийни функционери или такива, които са били в кандидатдепутатски и съветнически листи, хора, които са свързани с разграбването на Кюстендил", обви градоначалникът Паунов на живо в социалната мрежа.

"Можем да ви посочим кой продаде предприятията и къде бяха тези хора, когато ние в понеделник преговаряхме за бъдещето на Кюстендил, а те се опитваха да се скрият зад вашата болка“, обяви на пресконференция кметът на града Петър Паунов. Той уточни, че партийни лица няма да бъдат допуснати на срещата.

Средното увеличение на данък МПС в община Кюстендил е с 47 процента и то е за личните автомобили, за служебните автомобили не е увеличен данъкът.

„Средното увеличение е между 1 и 10 лева. На месец за всяко едно семейство, при положение че през този период, за който говоря, сме успели да икономисаме във всяко домакинство между 500 и 3500 лева. Напомняхме за това и ви молихме да ги инвестирате в дограма, а не да се заробвате с допълни коли, които носят ангажименти, застраховки.

Не можахме да спрем „Кюстендилска вода” да разбива улиците. По-добре ли е да давате 5 пъти повече пари за ремонт по улиците и не дай Боже да се случват произшествия, вместо да обезопасим пътищата и да се погрижим за безопасността на децата, които трябва да имат нормални тротоари, които изпочупихме с личните си превозни средства и съсипахме част от зелените площи. Нищо от това не се прави, за да облагодетелстваме някого. Единствените облагодетелствани сме ние, кюстендилци, и нашият дом, и държавата ни принуди да минем на собствена издръжка”, посочи Паунов.

Уточни, че не се е крил от протестиралите. същият ден е бил в столицата по проект. 

„Дори дървата, които ползвате, общината ги даваше на 10 лв., това го осигуриха пак нашите колеги, осигурено от скромните стотинки, които сме събирали ние. В цялата разходна част най-символичната част ще бъде за община Кюстендил, за поддържането на чистотата в собствения ни дом. През 2021 година направихме допитване дали да увеличим ставките, отговорихте отрицателно и ние се съобразихме. През следващата 2022 г. не спряхте да ни призовавате, да се сърдите и да обиждате за това, че не сме вдигнали ставките, и да ни питате за Радловци, да ни пращате снимки на отпадъците и незаконни сметища. Няма гражданска инициатива, някой се опитва да употреби енергията и болката на хората. С този протест се опитват да се скрият зад вашата болка, болка от сметките, които донесе тяхното правителство. Ние никога не сме вдигали цените на нищо, това правителство излъга, че ще ни докарат дървата за 45 лв. до вкъщи. Някой получи ли такива дърва", попита Петър Паунов.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook