Караници в ЦИК след коментар на Борисов за машините

11/10/2022 17:59 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

В ЦИК се скараха заради машинното гласуване. Разискванията се проведоха след изявление на Бойко Борисов, че "машините са пипани". В скандалните дебати се открои Георги Баханов от Сандански, представител в ЦИК от квотата на ГЕРБ.

Както е известно, Бойко Борисов коментира в страницата си в социалната мрежа. „Машините 100 процента са пипани. Надявам се ЦИК да ме опровергае като пусне компютърните специалисти на всяка партия с достъп до кода да проверят дали машините са изрядни", написа Борисов.

От партията му пратиха писмо до ЦИК, в което се настоява да бъде предоставен на всички упълномощени наблюдатели и други заинтересовани длъжностни лица кода от машините.

Санданчанинът Георги Баханов поиска комисията да потърси уточнение какво точно се иска. Шефката Камелия Нейкова обаче настоя да се отговори единствено, че след решение на комисарите. Подкрепи я мнозинството от колегите й, само двама от ГЕРБ-СДС се противопоставиха.

„Пак ще стане, че все едно ЦИК нещо крие, нещо не иска да предостави, и то на регистриран наблюдател. Сами се вкарваме в не знам какво“, негодуващо коментира Баханов. Нейкова обаче даде да се разбере, че от ГЕРБ-СДС сами са си виновни, ако не са участвали в процедурата. „Не мога да разбера защо трябва да се вкарва ЦИК в тема, по която няма отговорност и не е нещо, което не е свършила. Ние сме си изпълнили правомощията по закон, предоставен е изходният код, и ако някой е желаел, и още повече е бил регистриран като правоимащ да му се осигури този достъп, ако не го е направил, това не в отговорностите на ЦИК“, заяви категорично тя.

Георги Баханов се ядоса. „Тези коментари и тези внушения, които ги правите в момента, са абсолютно ...“, започна той, но Нейкова, на която й беше омръзнало, направо му изключи микрофона. Разправията в залата продължи още известно време и накрая комисарите – отново с мнозинство, без тези от ГЕРБ, решиха да публикуват съобщение, в което да изразят същата позиция, като описаната по-горе.

Изумителното в случая е, че такава възможност беше дадена на участниците в изборите още преди да се проведе вота. Според Изборния кодекс машините трябва да преминат през проверка, която да удостовери, че отговарят на законовите изисквания. В тази процедура, която се е провела на 28 септември, са имали правото да участват с наблюдатели политическите сили, неправителствени организации и БАН. Имаше трима регистрирани такива наблюдатели – от ПП, ДБ и ГЕРБ-СДС, както се вижда от регистъра на ЦИК. Доколкото е известно, само представителят на десницата Божидар Божанов - бившият министър на електронното управление в кабинета "Петков", обаче действително е участвал в проверката, пише Сега.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook