Карантинираха благоевградски магистрати

12/11/2020 15:49 0 Коментирай

Делата, насрочени за разглеждане в открити съдебни заседания за периода от 16 ноември до 29 ноември включително, се отлагат, съобщиха от Районен съд-Благоевград. Докладчиците по тях трябва да направят това в закрити заседания, разпореди председателят Вера Коева.

Преди дни в храма на Темида дадоха жертви на коварния вирус. Починаха съдебният секретар Мая Димитрова и окръжният магистрат Иво Харамлийски.

"За посочения период, освен делата, посочени в чл.329, ал.3 ЗСВ, да се разглеждат и други дела по преценка на съдията – докладчик, ако същите са с предмет засягане на такива права и интереси на гражданите или обществен интерес, че забавянето на съдопроизводството ще доведе до непоправимо засягане, погасяване или прекратяване на права. Съдиите по отложените дела да ги насрочат в разумен срок. Призоваването на участниците по тези дела да става предимно по телефон или по електронен път, ако участниците са посочили електронен адрес или друга форма за дистанционен контакт. Връчването на призовки и съдебни книжа на хартиен носител, да се извършва само и единствено в случай, че страната не е посочила телефон или друг дистанционен начин на контакт. Указвам на съдиите, които за посочения период не са дежурни и нямат насрочени открити съдебни заседания, да работят по възможност дистанционно", гласи заповед на съдебния шеф.

Към момента в Районен съд-Благоевград има недостиг на магистрати. Двама съдии са под карантина. Изолиран е и 1 съдебен служител. Карантинирани са и трима съдии съдии по вписванията и 1 съдия – изпълнител. Трима районни са командировани в Окръжен съд.

"Те са настанени в кабинети на Районен съд – Благоевград, но тяхната работа налага ежедневен контакт със съдии и служители на Окръжен съд – Благоевград; обстоятелството, че двете съдилища се помещават в една сграда с ползване на общи помещения, стълбища и коридори, входове и общи зони за достъп, както и обективните данни за разстространение на вируса и повишената заболяваемост на служителите в другите органи на съдебна власт, указвам на съдиите, че при осигурена техническа възможност за разглеждане на делата по този дистанционен начин, следва да предприемат действия по предварително разясняване на участниците в производствата, че могат да не се явяват лично в съдебна зала, а могат да вземат участие в процеса дистанционно", пояснява Вера Коева.

Приемането и получаването на документите и работата с адвокатите и гражданите за този период ще се осъществява на принципа на едно гише, по електронен път, както и чрез поставените на входа на Съдебната палата нарочни кутии за кореспонденция, с оглед избягване на физически конакт и заразяване.

Справки по делата може да се извършват освен на посочените в сайта електронни адреси на съда и на телефоните на службите, както следва: служба Деловодство – за граждански дела 073/889834 и за наказателни дела 073/889851; служба Регистратура – 073/889816, служба Архив – 073/889804, Съдебно изпълнителна служба – 073/889820, Бюро Съдимост – 073/889817, служба Призовки – 073/889802

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook