Карантинират ученици за 5 и 7 дни

17/10/2023 14:18 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Образователното министерство въведе мерки срещу Ковид в училищата. При регистриране на потвърден случай всеки болен се поставя под задължителна изолация за период от 7 дни с предписание, издадено от Здравните инспекции.

Контактните на заразения-съученици и преподаватели, се карантинират за 5 дни. От основно значение продължава да е провеждането на хигиена на ръцете от ученици, педагогически и непедагогически персонал и нейното утвърждаване като основна хигиенна мярка, независимо от разпространението на COVID-19. Освен това, правилното провеждане на ежедневно проветряване, почистване и дезинфекция на повърхности и осъществяването на постоянен контрол от отговорните лица в училищата също спомага за намаляване на регистрираните случаи на заразни заболявания в организираните колективи.

При завишаване на броя на заболелите, респективно карантинираните в училища в дадено населено място, по преценка на директорите на училищата образователният процес може да се организира по начин, който да ограничава взаимодействието между отделните паралелки с цел намаляване на възможността за предаване на инфекции.

В заповедта се обръща внимание, че поради отмяна на извънредната епидемична обстановка от март мналата година, към настоящия момент прилагането на разпоредбите на чл. 115а, ал. 4 от Закона за предучилищно и училищно образование е незаконосъобразно. За учениците основната промяна е, че присъственото обучение остава засега единствената форма на обучение. Възможно е също така да се наложи преминаване към обучение от разстояние в електронна среда, но това ще става само при изрично решение на директора на училището и със съдействието на РЗИ.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook