КЕВР утвърди цена на природния газ за октомври

01/10/2022 17:33 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за октомври.

На свое заседание днес, КЕВР определи тя да е в размер на 233,36 лева, но без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. То е с 34 процента по-евтино в сравнение със септември, информираха от Регулатора.

За предходния месец струваше 353,21 лева.

Комисията определи цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ ЕАД данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът установи, че заявените прогнозни количества природен газ за вътрешния пазар са осигурени от три различни източника за доставка.

За първи път Комисията включи в ценовия микс цялото количество природен газ по дългосрочния договор с Азербайджан, на цени, залегнали в договора, което от днес се доставя по стартиралия интерконектор „България – Гърция“ – IGB. Тези количества покриват около една трета от потреблението на страната и имат определящо значение за намаляването на цената на синьото гориво за октомври.

Значително по-ниската цена се дължи на много конкурентните ценови условия по дългосрочния договор за доставка на природен газ от Азербайджан. Цената на доставяните количества е формирана изцяло от котировките на петрола за период от 6 месеца назад и не зависи от динамиката на борсовите цени на европейските газови пазари.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook