КЕВР увеличи драстично природния газ

01/04/2022 18:54 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

 

Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което утвърди цената на природния газ от 1 април. Потребителите ще плащат 142.59 лева/MWh, но без в тази сума да прибавени цените за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Утвърденото от регулатора увеличение е 25,3 процента. Изтъкват обаче, че цената е значително по-ниска от предложената в първоначалното заявление на „Булгаргаз“ - 179,36 лева/МВч.

"Причините за покачването на цената на природния газ е повишената несигурност на доставките поради заплахите на Русия да прекрати подаването на газ. През миналия месец бяхме свидетели на сериозно покачване на цените на европейските газови борси, като само през деня на откритото заседание на КЕВР на 30 март цената се покачи с 15 процента. Цените на природния газ на борсите продължават да бъдат силно зависими от хода на военния конфликт между Русия и Украйна. КЕВР положи максимални усилия за намаляване на цената за месец април, като използва всички възможни количества от газохранилището в Чирен", казват от Комисията.

Поради приключването на отоплителния сезон повишението на цената ще има минимално отражение върху сметките на битовите потребители, успокояват от КЕВР.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook