Кмет, положил клетва като фирмен шеф, остава на пост с решение на ВАС

14/09/2024 12:48 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Върховният административен съд обяви решение по дело на кмет за конфликт на интереси. Оказва се, че несъстоятелно е бил набеден от партийна централа, че е управител и съдружник в търговски дружества, когато е положил клетва миналата есен.

Роденият в петричкото село Скрът градоначалник на Бобошево - Стефан Тачев, остава на поста си. Опиталите се да го катурнат активисти на БСП в общината, трябва да му платят 1200 лева, които е похарчил по делото.

Припомняме, че спрямо Стефан Тачев имаше дело в Административен съд-Кюстендил. Магистратите там отхвърлиха решението на ОИК-Бобошево за предсрочно прекратяване на кметския мандат. Последва обаче обжалване във ВАС.

Върховните магистрати не констатираха конфликт на интереси. Посочва се, че Стефан Тачев е положил клетва на 9 ноември 2023 година. Ком този момент е бил управител на „Старите майстори 1992“ ЕООД и съдружник и управител в „Стита“ ООД. На 29 ноември в Търговския регистър е вписано заличаването му като управител на първата фирма. На 6 декември пък е бил освободен от съдружие в „Стита”, като са продали дружествените му дялове, но официалното заличавене в ТР е направено на 12 декември миналата година.

Към датата на постановяване на обжалваното решение на Общинска избирателна комисия – Бобошево, Стефан Тачев вече не е фигурирал като съдружник и управител. Поради това към момента на приемане на оспореното пред първоинстанционния съд решение на Общинската избирателна комисия – Бобошево, по отношение на кмета на община Бобошево не е била налице несъвместимост по смисъла на чл. 41, ал. 1 ЗМСМА. Магистратите са отхвърлили окончателно претенциите на БСП, които се оказва, че са закъснели с атаките спрямо бобошевския кмет с около месец.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook