Кмет призова държавата за неотложна помощ

13/12/2021 16:36 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Нарушена е цялостната ВиК инфраструктура заради пороите в Кресна и селата. Няма вода за битови нужди на жителите, обяви кметът Николай Георгиев. Той издаде заповед за бедствено положение от днес до 15 декември.

Прекъснат е главен довеждащ водопровод за Кресна и селата Долна Градешница, Сливница и в Горна Брезница. Придошли са всички водосборни дерета, увечичено е драстично нивото на реките Брезнишка и Струма. Засегнати са общински имоти, полски и общински пътища и залети земеделски земи, информира градоначалникът Николай Георгиев. Той настоява за незабавна помощ от държавата.

Ето и заповедта за бедственото положение:

1.Обявявам „Бедствено положение” и въвеждам в изпълнение Плана за защита при бедствия в частта „Наводнения” на територията на община Кресна считано от 04:00 часа на 13.12.2021 г. до 18:00 часа на 15.12.2021 г.
2. За овладяване на бедствието да се пристъпи към изпълнение на следното:
2.1 Дежурния по ОСС да оповести по техническите средства за връзка органите за управление и силите предвидени за действия при наводнения.
2.2 Щабът за изпълнение на Плана за защита при бедствия, назначен с моя Заповед да премине на непрекъснат режим на работа.
2.3 Информация за хода на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи да ми се представя през 2 часа. Същата да се предоставя чрез ОЦ на РДПБЗН и на средствата за масово осведомяване.
2.4 Зам.кметовете да създадат необходимите условия за ефективна работа на екипите на единната спасителна система.
2.5 Началникът на РУ на МВР да организира охраната на обществения ред в района на бедствието, съдейства на длъжностните лица при изпълнение на възложените им задачи;
2.6 Управителят „ВиК-Кресна” ЕООД да организира възстановяването на водоподаването.
3. Длъжностните лица за прилагането на предприетите мерки по т. 2 да предават информация за хода на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи през 2 часа.
4. Въвеждам временни ограничения:
4.1 Забранявам влизането, пребиваването и движението на МПС в района на бедствието, освен тези на екипите от единната спасителна система и за снабдяване на населението.
4.2 При отказ от доброволно напускане на опасни за живота на гражданите сгради, да се извърши принудително извеждане на същите.

Заповедта да се доведе до знанието на всички длъжностни лица за сведение и изпълнение. Обявеното бедствено положение и въведените временни ограничения да се разгласят чрез средствата за масово осведомяване и на интернет страницата на Общината. Копие от заповедта да се изпрати незабавно до Министъра на вътрешните работи и Областния управител. Контрол по изпълнението на заповедта ще осъществявам лично, заяви Георгиев.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook