Кметове бранят общинските водни дружества

15/12/2023 16:10 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Националното сдружение на общините дебатира с регионалния министър Андрей Цоков възнагражденията по проектозакона за ВиК. Почти всички кметове се обединиха около тезата, че държавата посяга към общинската собственост.

Петричкият градоначалник Димитър Бръчков изрази категорична позиция срещу окрупняването във ВиК сектора. Смята, че окрупняването противоречи на конституционния принцип за неприкосновеност на собствеността.

Част от водопроводните и канализационни мрежи са общинска собственост и са предоставени за експлоатация на ВиК операторите. 14 са общинските водни дружества от общо 265 общини в страната сред тях е и община Петрич.

Кметовете настояват новият нормативен акт да отчете различната собственост на мрежата и да се съобрази с правата на собствениците и интересите на гражданите. Законът отрежда на местната власт фиктивна роля в процеса на управление на ВиК системите, което е неприемливо за общинските ръководства.
Законовите текстове отнемат самостоятелността на Общините и Общинските съвети при вземането на решения за управлението на общинска собственост, не им дават никаква възможност да влияят в управлението на ВиК операторите, включително върху цената на водата, която ще бъде държавно регулирана.
Консолидирането в сектора на ВиК е политически предпоставено, затова въпреки множеството примери, които бяха представени от страна на кметовете в рамките на срещата, и основателните мотиви за острата необходимост от коренна промяна в управлението на водните дружества, на този етап промяна в концепцията на Закона не е възможна, стана ясно по време на срещата с регионалния министър.

НСОРБ ще внесе конкретни предложения за поправки в текстовете, които да дадат реални правомощия на общините в управлението на водните дружества. Искат да се гарантира прозрачност на управлението на ВиК операторите и строг контрол за разходването на публичните ресурси. Настояват за отговорно управление и ефективно планиране и осъществяване на инвестиции в мрежата от страна на операторите.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook