Кметове и губернатор искат да отворят пътя за Драма

17/06/2021 18:24 0 Коментирай

Кметовете по поречието на Места и областният управител на Благоевград настояха да се отворят за туристи граничните пунктове към Гърция Илинден-Ексохи. Подписаха декларация, адресирана до премиера на Гърция.

Градоначалниците на Разлог, Гоце Делчев, Банско, Белица, водени от губернатора Николай Шушков дебатираха в южната ни съседка с областните управители на Драма, Кавала за бромите със затворения пункт край Хаджидимово преминаване на граждани, предвид извиването на опашки на ГКПП-Кулата. На срещата беше и генералният консул на България в Гърция Владимир Писанчев.

"Всички участници сме обединени и сигурни, че решаването на този въпрос е от жизнено значение за развитието на пограничния район. За разрешаване на проблема ще бъде подписана съвместна декларация до гръцкото правителство", съобщи кметът на Разлог Красимир Герчев.

Междувременно от здравното министерство обявиха, че българи могат да се върнат в страната ни от Гърция само срещу ваксинационен сертификат или PCR и антигенен тест, направени съответно в рамкитеот 48 или 72 часа преди пристигане.

Ако не бъдат спазени условията за влизане в страната, влизащите биват поставени под 10-дневна карантина, която може да бъде отменена с отрицателен тест, направен в лицензирана лаборатория. На границата с южната ни съседка се образуват големи опашки и в двете посоки менно заради проверките.

Сертификатът трябва да е на английски език, да е издаден от оторизирана медицинска служба, да съдържа данни за датите на поставяне на ваксините и вида им. Пътуващите могат да представят и сертификат или положителна диагноза по метода PCR или антиген в продължение на 2 до 9 месеца от датата на заболяването, посочена в него, който е издаден от оторизиран орган в съответствие с националното законодателство на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook