Кметовете на Сандански и Петрич са срещу водните асоциации

26/07/2024 21:13 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

В МРРБ се състоя поредна среща, инициирана от кметове, нежелаещи да се ликвидират общински водни дружества и вливането им Асоциацията по ВиК. Отрязаха ги, а те пък заявиха, че окрупняването в сектора е като капан без изход.

Заместниците на ресорния министър Виолета Коритарова признават, че Асоциациите са неработещи. "Съласна съм, че Асоциациите не работят, но те могат да изградят капацитет. Те са органът за съгласуване на ангажименти, инвестиции и намерения“. Тя уточни, че визията на министерството е за окрупняване в сектора, макар, че в закона неблагозвучния термин е заменен с консолидация", отговори им Веселина Терзийска.

Виолета Коритарова е категорична, че МРРБ е получило становището на НСОРБ по подготвения проект на Закон за ВиК, но на този етап не може да го приеме, коментираха след неуспешните преговори кметовете на Сандански Атанас Стоянов и на Петрич Димитър Бръчков.

Мотивите, които министерството изложи пред кметовете, са добре познати и от предходните проекти на закона, който предвижда окрупняване във ВиК сектора и принуждава общините да се присъединяват към Асоциациите, създадени механично в рамките на съществуващите административни области. За пореден път беше подчертано, че водещите мотиви са Планът за възстановяване и устойчивост, изисквания на Европейската комисия и необходимостта от спешно приемане на законодателство в сектора, за да бъде получено третото плащане по Плана за възстановяване.

Позицията на градоначалниците е категорична, че за държавата има смисъл от консолидация, която се осъществява не на принципа „как е най-лесно“, а водещ мотив да бъде повишаването на ефективността в работата и качеството на услугите, които гражданите получават. Димитър Бръчков призова за проява на здрав разум и обмисляне на реалистичен подход към изискването, записано в ПВУ за „създаване на предпоставки за консолидация“ в сектора. Той апелира такъв важен инструмент за европейска солидарност, какъвто е Механизма за възстановяване и устойчивост, да не бъде използван за принуда. „Говорим за ПВУ все едно е „преди новата ера“ и „след новата ера“. Петричкият кмет изложи аргументи в полза на тезата, че процесът на консолидация трябва да бъде добре обмислен, да бъде направена прогнозна оценка на въздействието на предлагания подход, да бъдат анализирани проблемите в работата и на сега съществуващите Асоциации.

Кметът на община Върбица Мердин Байрям подчерта, че общините не желаят да се консолидират, защото добре работещи общински дружества трябва да се влеят в лошо управлявани държавни. Според него, предложеният от МРРБ модел е капан без изход. В момента общините Смядово, Върбица и Велики Преслав, с решения на общинските си съвети, искат да напуснат Асоциацията, в която са принудително заедно с фалиращото ВиК Шумен, но законът не предвижда процедура за оттегляне.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook