Кметският вот в Благоевград е бил манипулиран

01/07/2021 14:36 0 Коментирай

Изборите за кмет в Благоевград бяха пълен провал. Основният проблем е, че вотът бе манипулиран по безспорен начин. На 27 юни на частичните местни избори за кмет в Благоевград гласуваха малко над една четвърт от всички избиратели, като по този начин легитимността на изборите е минимална.

"Манипулирано бе волеизявлението на хората, манипулиран бе резултатът. Чистата статистика го повелява, а статистиката не лъже. Правейки сравнение между парламентарните избори на 4 април и частичните местни на 27 юни, статистическият разлом е огромен, нереален. На 4 април, при гласуване предимно с хартиени бюлетини, партия ГЕРБ получи гласове, приблизително равни на сбора на гласовете на партиите ИТН и БСП, взети заедно. ГЕРБ имаше 4 мандата, а ИТН и БСП по 2 всяка. На кметския вот обаче, при изцяло машинен вот, картината коренно се промени. Тогава вече подкрепеният от партия ГЕРБ кандидат получи 3,5 пъти по-малко гласове от сбора на гласовете за кандидатите на партиите ИТН и БСП", коментира Людмир Цветков, цитиран от trud.bg. Това прави относително намаляване на електоралната тежест на ГЕРБ в рамките на само 2 месеца с близо 200 процента. Възможно ли е това статистически? Възможна ли е такава рязка промяна в избирателните нагласи на хората само за 2 месеца? Да бяха 10 процента, 20 процента, а са плод на нещо друго - в случая очевидна електорална измама.

Статистическата вероятност за подобно явление е някъде по-малко от 1 на поне 10 милиона. Може ли да не е имало манипулации? Може. Ако вземете една монета, хвърлите я 10 милиона пъти, и всеки път отгоре излиза ези, тогава е възможно. Ако обаче един-единствен път отгоре се покаже тура, тогава изборите са били манипулирани.

"Имаме близо 100-процентна статистическа сигурност, че изборите за кмет в Благоевград са били манипулирани. Нали се досещате, че именно това е главната причина ЦИК да забрани сверката чрез преброяване на разпечатаните контролни разписки, колкото и неудовлетворителни да са те. Защо в противен случай би ги забранила, щом като подобно контролно преброяване само ще увеличи сигурността и прозрачността на изборите", пита Цветков.

"Нали затова са създадени и така си изкарват хляба? Освен ако не се случи събитие извън рамките на конвенционалното, което коренно да промени логиката на отчитане гласовете от машините, резултатите на 11 юли вече са ясни - първи ще са ИТН, а ГЕРБ може дори да са трети, в зависимост от това колко агресивни са Смартматик. Защо да не са агресивни, след като никой не им пречи и имат пълната подкрепа на ЦИК, където се вземат важните решения? До какво ще доведе това? До какво ще доведе тоталната подмяна на вота на хората с машините? До нищо добро", предположи Цветков.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook