Кметът на Благоевград обяви планове за три години напред

13/05/2022 17:33 0 Коментирай

Правят Иновационен квартал в района на благоевградския парк "Македония", около казармата. Ще включва няколко сгради с обособени офис пространства, за временно пребиваване на хора, както и терени за отдих. Амбицията е да се разкрият 2000 работни места.

Кметският екип в Благоевград има намерение да изгради квартала поне след три години.

"Всичко това няма как да се случи бързо и веднага. Става въпрос за дългосрочно намерение, но важното е процесът да стартира. Може би ще са необходими около 3 години, за да реализираме идеята. Имаме амбицията да предложим еталонна архитектура и ландшафт, които да превърнат комплекса в притегателен вторичен център на технологичните лидери и иновационните компании. Този нов тип среда ще предлага, както пространство за работа от типа CO-WORKING, така и пространство за временно обитаване от типа CO-LIVING. В момента водим преговори с водещи фирми от IT индустрията за евентуално изнасяне на тяхна дейност в Благоевград. Този проект ще може да се случи едва, когато получим заявка за интерес и ангажиране на минимум 50% от възможните площи. Това ще означава поне 1000 работни места в IT сектора. За намирането и изграждането на местни кадри ще разчитаме и на университетите, както и на възможността за привличане на кадри от Гърция и Северна Македония“, заяви Стоянов.

Той подчерта, че Иновационния квартал, ведно със зелената паркова зона, която ще запази своята цялост, ще бъде достъпен за всички жители и гости на града. Според Стоянов изграждането на сградите може да се осъществи чрез различни съвместни финансови инструменти, които предстои да бъдат уточнени в бъдеще, в зависимост от намеренията на потенциалните инвеститори.

На терена на бившите казарми ще бъдат обособени още Мултифункционална спортна зала с капацитет около 3000 души, църковен храм, ще има и открито фестивално пространство в богата паркова среда, фонтани и езера. Стоянов подчерта, че Община Благоевград работи и в посока за обособяване на зона извън рамките на града, която да бъде развита като място за големи фестивали.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook