Кметът Паунов разкри виновник за част от пожарите

10/08/2021 13:44 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Кметът на Кюстендил обяви, че дружеството-монополист ЧЕЗ трябва да носи отговорност за част от пожарите в региона.

"Гърмят съоръженията им. Предпазителите, всичко е почерняло, чуват се гърмежи, сякаш се е взривил автомобил", каза кметът, като изтъкна, че това може да се случи във всяка минута. " Има доказателства и снимков материал за вплетени клони в жиците".

Петър Паунов публично обяви, че доставчиците на ток в Югозапада не са направили никакви инвестиции до момента.

"Мениджмънтът на това дружество не е насочен към потребителите, а само към събиране на средства от тях. Застрашени са имоти, човешки животи. Хиляди декари гори вече са опожарени и съсипани. Титулярът е длъжен да почиства сервитутните зони, чрез изсичане на дървета и клони. Дори в населените места, когато има жалба, Общината няма право сама да ги среже тези клони. В - силен вятър по цели нощи много от малките населени места сме страдали, включително и на празници като Богоявление и Йордановден - силен вятър и по цели нощи хората седят без ток в зимните студове. Но тази година, със заплахата за човешки животи или със загубата им, няма как да се твърди, ясно е, че всеки търси оправдание", коментира Паунов по адрес на ЧЕЗ.

"В тази връзка изпращаме писмо до новите собственици на ЧЕЗ с покана, с коректен срок за срещя с тях. Искаме детайлно изясняване на ситуацията с пожарите, както да споделим нашите впечатления и впечатленията на всички наши съграждани. И ако до сега се ядосвахме и притрепервахме, когато зимата спре тока в малките населени места, при всеки по-бурен вятър, сега видяхме, че има и по-страшни неща а именно - застрашени са имоти, човешки животи", негодува градоначалникът Паунов.

"Наясно са екипите, които трябва да го направят. Просека не съм виждал от десетилетия, поне от както ЧЕЗ е преминал в ръцете на чуждестранните собственици, да се прави. Тези просеки са, както за безопаснност - да не се предизвикват аварии, така и когато възникне авария, те да гарантират достъпа на Представителите на енергодружеството, до конкретните обекти. Дали с моторни шейни, дали ще е с високопроходими автомобили - това нещо не се е случвало от много време", разкри Петър Паунов.

Кюстендилският кмет каза пред медиите, че заради заплетени клони на дърветагърмят далекпроводите. От чашките-предпазители, се изсипват искри, които водят до тежки пожари.

"Разбира се, със съдействието на МВР, ще бъдат открити и хората, които предизвикват палежи. Материални щети имаме много. Години наред и домакинствата, и предприятията, страдат от лошото качество и липсата на инвестиции в мрежата. Очакваме ги на среща, за да им представим реалната ситуация и сме убедени, че съвместно ще намерим решения по най-бързия начин как да бъдат подобрени условията за експлоатация, разбира се пък тези инвестиции се отплащат", коментира кметът на Кюстендил.

1470 лева има към момента като дарение по сметката за пострадалите от Долно село. Благодарим на хората, които се отзоваха, отчете Паунов.
Вчера общинска комисия е обходила над 50 постройки, само 1 от тях е била постоянно обитаема и 1 временно обитаема.

Междувременно от полицията в Кюстендил информираха, че пожарът в село Чудинци, който възникна на 5 август, е потушен.

Той се разви върху 2630 дка горски и селскостопански фонд, унищожени са 920 декара горски насаждения. В този пожар изгоряха в края на миналата седмица 6 необитаеми къщи и 2 селскостопански постройки. В района на пожара остават да дежурят 2 екипа – от РСПБЗН и Горското стопанство.

Продължава гасенето на пожара, който възникна снощи в землището на село Фролош, на място работят 4 екипа от районните служби ПБЗН, 5 екипа на горските стопанства, 8 доброволци от община Кочериново и 15 доброволци.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook