Коледа е!

25/12/2021 16:20 0 Коментирай

Коледа е, празнуваме рождението на Божия син Исус Христос. Преди повече от 2000 години в град Витлеем, в мига на рождеството, в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири били първите хора, които се поклонили на Бога-син.

Българите празнуват Коледа три дни. Празникът е продължение на Бъдни вечер - последния ден от великите пости.

Рождество Христово започва в полунощ с обичая Коледуване. В него участват само мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже, които се наричат коледари, коладници, коледаре, коледници.

От полунощ до сутринта те обикалят домовете, пеят специални коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а стопаните ги даряват с коледарски краваи, пари и различни храни.

До изгрев коледарите гонят караконджоли, вампири, таласъми

По традиция в деня на Рождество Христово се коли прасе. След дългите коледни пости подир черква се вкусва от коледната жертва - прасето. Трапезата не се вдига цял ден. Пепелта се пази през всичките дни от Игнажден до Йордановден, а после се събира и служи за лек на различни болести през цялата година.

На Коледа трапезата е богата и не се вдига цял ден

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook