Колко са подземните градове в Рила?

21/11/2023 16:26 0 Коментирай
Снимка бгнес Снимка: бгнес

Таен подземен град в Рила е бил строен от 1950-та до 1980 година. Мястото било изградено по време на Студената война, когато Съветският съюз и САЩ са в обтегнати отношения и има опасност от ядрен конфликт. Проектиран е бил за висшето комунистическо ръководство на България, а също за Тодор Живков и семейството му, в случай на избухване на ядрена война. Най-пазеният в тайна град е бил снабден с всичко необходимо за оцеляване на хора в продължение на няколко месеца като вода, храна, лекарства. Някои експерти смятат, че мястото е било предназначено и за други цели, например за провеждане на експерименти или за складиране на тайни военни съоръжения.

Друга градска легенда разказва, че в града се намират тайни подземни тунели, които водят до други части на България. Тези проходи са били използвани от комунистическия режим за контраразузнаване и шпионаж. Операцията по изготвянето и строежа му била строго секретна и само една шепа хора в държавата знаели за нея. Скривалището е разположено на дълбочина от 200 метра под земята и се състои от множество помещения, включително бункери, складове и болници. 

В годините назад са се появявали и други твърдения за подземни градове, намиращи се в Родопите. Възможно е те да са свързани чрез тунелна система и с този в Рила, пише retro.bg. Припомняме, бизнесменът от Кюстендилско - Димитър Димитров, разкри неотдавна, че е първият собственик на подземен град. В него могат да живеят без да им липсва нищо 200 души. Намира се на тайно място в планината, на километри от София, разкри Димитър Димитров.

Стопанството само произвежда не само тока, но и храната, която е нужна за изхранване на служителите от IT компанията на Димитров, е първият българин, който е постигнал 100 процента независимост от енергото. В оранжерията са засадени всякакви плодове и зеленчуци, разпознаваме моркови, лук и чесън. Екзотичния ананас има необичайна функция. "Той е разположен горе-долу в средата на това помещение и ако той измръзне, ние ще знаем, че имаме проблем с отоплението. Ананасът измръзва при 12 градуса, когато ние си отглеждаме ананасите, абсолютно от всяка коронка се отглежда плод със 100 успеваемост“, обясни Димитър Димитров пред Еновина преди година. На площ от 160 квадрата всичко се захранва с помощта на соларни панели - фотоволтаични, които произвеждат електричество и вакуумно тръбни, които генерират топлина. Това съоръжение осигурява на целия бизнес пълна независимост от енергото. Има продоволствия за 50 семейства в продължение на година. Димитров обаче все още не назовава къде точно се намира подземното убежище.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook