Конкурс за най-едра ябълка в Кюстендил

24/09/2022 14:25 0 Коментирай

Откриха най-дълго провеждания фестивал на продородието и изобилието. Продължава и в неделя.

Празникът води началото си от Първия национален овощарски конкурс, проведен през далечната 1896 година в Кюстендил. През годините е прекъсван, но кюстендилци го възстановиха трайно през 2008 година. 

На площада в Кюстендил още снощи бяха подредени шатри с най-едрите плодове и зеленчуци в региона. И тази година има конкурс за най-голяма ябълка. Сортовете в Кюстендилско са около 300, похвалиха се съорганизаторите от Института по земеделие в града. Награди ще получат и стопаните с най-красив щанд.

По време на изложението в центъра на Кюстендил се провеждат и занимания за малките жители в общината в арт-ателиета и работилници, кодето се провеждат състезателни игри с плодове и зеленчуци.

Миналата година бяха наградени производители от няколко села и читалища в Кюстендилск. Село Жабокрът придстави ябълка с обиколка 119,8 милиметра. Най-тежката беше окол 650 грама.

Участниците получиа плакет и парична награда от градоначалника Петър Паунов. Бяха раздадени и грамоти за участие на всички читалища, които показаха красиво украсените с плодове и зеленчуци щансове.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook