Конвоираха Каролев от Благоевград в столицата

25/03/2020 15:09 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Освободиха икономиста Владимир Каролев от ареста на Второ управление на МВР в Благоевград.

На обяд днес той е конвориран от униформените в София, където е предаден на прокуратурата.

Както вече информирахме, снощи Владимир Каролев бе задържан за нарушаване на карантината. От хотела си в Разлог направил преход в Пирин и стигнал по планински пътеки над Банско.

Каролев сам съобщи във Фейсбук, че е задържан и се закани да съди държавата в Страсбург.

Междувременно от прокуратурата информираха, че той е предприел пътуване в друга област, без да има характера на неотложност и в нарушение на заповед на министъра на здравеопазването. 

В тази връзка прокурор от СРП е образувал досъдебно производство и e възложил на Столичната дирекция на вътрешните работи да се установи дали и каква декларация е представило лицето, както и как е обосновало пред полицейските служители от съответния КПП, през който е преминал, необходимостта от излизане от София-град и пребиваването в Благоевградска област, се сочи в съобщението.

В хода на разследването е установено, че Каролев собственоръчно е подписал декларация, с която се командирова в хотелски комплекс, находящ се в Разлог, с „цел консервиране на хотела и комплекса, осигуряване на охрана, помощ на служителите“. Установено е, че хотелският комплекс има действащ управител, което изключва хипотезата за неотложност на пътуването.

Видно от публикации в социалната мрежа, е нарушил собственоръчно декларираните обстоятелства, напуснал е хотелският комплекс и демонстративно е проявил незачитане на установените правила и мерки, издадени против разпространението на заразна болест. Деянието е извършено, въпреки че с подписаната от него декларация, е бил запознат, че носи наказателна отговорност по чл. 355, ал. 2 от НК за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространението на заразна болест.

Софийска районна прокуратура намира за необходимо да обърне внимание, че действията по нарушаване на противоепидемични мерки са осъществени от Владимир Каролев - публична личност, бивш столичен общински съветник, и като такъв следва да бъде отговорен не само към близките си, но и към обществото, давайки пример за спазване на предписанията и препоръките на здравните власти.

Още по-укоримо е обстоятелството, че чрез социалната мрежа целенасочено е предприел действия, за да направи публично достояние начина, по който е напуснал столицата, грубо пренебрегвайки установените правила за предотвратяване разпространението на новия коронавирус COVID-19.

Софийска районна прокуратура декларира готовността си да реагира и занапред на всеки станал ѝ известен случай на извършено престъпление от общ характер, в това число и на зачестилите в последните дни деяния, свързани с безотговорното отношение и явното нежелание на отделни граждани да спазват въведените в страната ограничения и мерки, в условията на извънредното положение, в което страната се намира.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook