Коронясаха винопроизводител в рая на керацудата

04/02/2024 15:22 0 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Наградиха винопроизводител. Лозарят Иван Стойчев получи заслужено приз Цар на виното.

Коронясаха го тържествено след ритуално посрещане за 31 година на Боговете на виното в село Илинденци край Струмяни. Преди това по традиция изпълниха ритуалът "Розалии", който събра край жаравата богове и хора. Небесните гости преляха огъна с вино, който лумна в пламъци, за да покаже, че годината ще бъде здрава и плодородна за всички лозари. Отец Георги Сарадинов отслужи водосвет за здраве и берекет.

Илинденци е център на прочутото грозде и вино, произвеждано от него – Керацуда. Сортът е донесен от бежанците от Егейска Македония, заселили се тук през 1912 г. Всяко семейство в селото отглежда до 5 декара от този сорт грозде и произвежда вино от него.

Селото се утвърди и като център на мрамора. В централната част са изградени мраморни шадравани и чешми. Центърът е изграден изцяло с мрамор от най-голямата кариера на Балканския полуостров за добив на мрамор, намираща се над селото. На 3 километра от Илинденци се намират два завода за преработка на мрамор и производство на мраморни изделия. В селото има над 20 цеха за производство на мраморни изделия.

Природно феноменални скални образувания обграждат селото от север, изток и юг. В непосредствена близост до тях се намира най-голямата в България открита скулптурна изложба „Арт Център Илинденци“. Към него е изградена хотелска част и посетителски център. Скулптурите и местата, където са поставени, са осветени, което прави мястото уникално, гледано от близо и далеч. Над селото се намира лековит извор, до който е изграден красив параклисен комплекс. Водата се препоръчва за лечение при болести на очите, мозъка и косата. 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook