Кресна с нова стратегия за спасяване на дефилето

21/04/2021 15:10 0 Коментирай

Инициативен комитет за Кресненското дефиле договори среща с представители на Бернската конвенция за строителството на АМ "Струма" в района.

Мисията предстои да се осъществи преди насроченото за декември заседание на постоянния комитет на Конвенцията. Настоява се за изграждане на лота от автомагистралата извън Кресненския пролом.

За същото настояват и природозащитни неправителствени организации. Както е известно, Европейската комисия критикува решението по ОВОС за магистралата, извършен преди четири години. Нежна е ревизия на това решение, което е единствената възможност България да избегне наказателни процедури от Европейската комисия и Съвета на Европа, както и да използва европейско финансиране за строежа на цялата АМ „Струма“, коментираха от ИК за Кресненския пролом.

Европейската конвенция за опазване на биоразнообразието и местообитанията следи казуса със строителството на автомагистралата от 2014 година заради неспазване на препоръките ѝ от страна на българската държава. Още през 2002 г. постоянният комитет към конвенцията настоява в препоръка 98/2002 магистралата да се изгради извън дефилето и града, а сегашният път да стане локален. Това е и вариантът, който Европейската комисия одобрява за финансиране с европейски средства.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook