Криминалисти пласират дрога с патрулка

02/12/2019 14:26 0 Коментирай
Снимка МВР, архив Снимка: МВР, архив

Разбиха група за пласиране на дрога, водена от полицаи.

С печалбата са се закупували скъпи автомобили. За грам трева за пушене и грам амфетамин се е заплащало по 25 лева.

Голяма част от членовете на групата са криминално проявени с предходни осъждания за телесни повреди, разпространение на наркотични вещества, кражби и грабежи, съобщиха от МВР.

Събрани са доказателства, че със сила, заплаха, нанасяне на телесни повреди и палежи на автомобили участниците в престъпната дейност са принуждавали различни лица да разпространяват наркотични вещества, както и такива, които да купуват наркотици от тях. В рамките на разследването било установено, че в състава на групата са участвали и двама полицейски служители - старши инспектори в Охранителна полиция - Второ РУ.

Тяхната роля била изключително важна - разчиствали са терена на групата от други разпространители на наркотични вещества; срещу заплащане арестували посочени от ръководителя на групата лица, извършвали проверки на негови конкуренти. Събрани са доказателства, че един от служителите е пренасял наркотични вещества в патрулния автомобил по време на служебните си задължение. Срещите между полицаите и членовете на групата са се провеждали в сервиз за автомобили, с цел да не будят подозрение.

При проведената специализирана полицейска операция са задържани 10-ма, извършени са претърсвания и изземвания на 18 адреса и са проверени 18 автомобила. Иззети са голямо количество марихуана, амфетамини, разпределени на малки дози, готови за разпространение, както и везни, метални мелници за мелене, множество мобилни телефони, бележки с имена и записани суми срещу тях. Назначена е експертиза на иззетата дрога и се установява количеството.

На всички задържани е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група с цел разпространение на наркотични вещества. Осем от тях са с мярка за неотклонение „задържане под стража“, на един е наложена мярка за неотклонение – „парична гаранция“, а друг е обявен за общодържавно издирване, предстои издаването на Европейска заповед за арест.

Полицейските служители са си позволявали да малтретират лица, които са наркозависими, да ги разчистват от района, който те обслужват, а тяхната дейност е именно превенция и противодействие в този район. Банков допълни, че единият от полицаите е бил и в приятелски, съседски взаимоотношения с участник в групата.

Традиционната комуникация между служителите и членовете на групата се е осъществявала по т.н „прави телефони“. Продължават оперативно- издирвателните действия за установявани и на други полицейски служители, съпричастни към престъпната схема или допуснали това да се случи.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook