Криза с водата в населени места под Рила

18/07/2024 09:08 0 Коментирай

Разпоредиха строги мерки заради неправомерно разходване на вода. Забраняват на автомивките и собствениците на земеделски имоти да ползват питейните водопроводи. Заради високите температури за са почти пресъхнали водоизточниците в Рила, а резервоарите са полупразни, алармираха от Община - Дупница. Градът и селата са застрашени от воден режим.

Нивата на реките Бистрица и Отовица са силно намалели. Горната част на града е включена за водоподаване от язовир Дяково.

От ВиК са поискали отпускането на резервни количества вода от язовир Карагьол. С намален дебит е водоподаването и от локалните водоизточници в селата.
В село Джерман вече е обявен воден режим, а предстои въвеждането на ограничения и в други населени места", казаха от кабинета на дупнишкия кмет Първан Дангов.

„Готовността на ВиК – Дупница, или това, което е останало от дружеството, е в наличието на екипи, които да работят. Кметът на село Джерман малко пресилено обяви воден режим в горната част на селото, това не беше съгласувано и едва ли е най-доброто решение. Издал съм заповед да се пести водата, да не се полива, да не се мият автомобили, да не се перат килими, но колко се спазва заповедта е друг въпрос. Няма наложени глоби, защото все още няма разработен механизъм за контрол. В новата общинска структура в Дупница има звено „Инспекторат” и служителите ще връчват предписания”, заяви Дангов пред медиите.

Градоначалникът засегна и темата за автомивки, които работят с вода от питейно-битовия водопровод, което било анахронизъм. Предстои започване на процедура и предписания автомивките да си намират собствени водоизточници, да си направят сондажи, ако искат да работят в този бизнес.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook