Кризисен щаб в Благоевград, няма лекарства и маски

04/03/2020 17:59 0 Коментирай

Кризисен щаб заради коронавируса е сформиран в Благоевград. От лечебните заведение съобщиха, че към момента най-голяма тревога е недостигът на медикаменти и маски.

Предприети са мерки за дезинфекция на градския транспорт, създадена е организация за превенция от разпространение на заразата в детските градини, училища, социални домове.

В щаба са кметът Румен Томов, заместникът му Евгени Терзиев, полицейските началници Петър Зашев и Красим4ир Уроджолов, шефът на РЗИ Калоян Калоянов, болничните директори Александър Костов, Александър Щерев, Георги Георгиев.

В щаба членуват още представители на транспортни фирми, извършващи превози извън пределите на страната - Марио Богданов, Петър Демерджиев, Христо Владимиров.

Калоян Калоянов запозна припомни, че съгласно заповед на здравното министерство, са предприети мерки срещу разпространение на заразата от хора, пристигащи от Китай и Италия.

Всички жители трябва да са информирани при поява на грипоподобни симптоми - повишена телесна температура, кашлица, затруднено дишане, треска, да се свържат по телефон с общопрактикуващия си лекар, а ако нямат такъв – със съответната Регионална здравна инспекция, откъдето ще получат указания според случая.

Калоянов заяви, че всички лица под карантина не трябва да напускат домовете си. Жителите на община Благоевград, на които органите на държавния здравен контрол, са препоръчали карантина в домашни условия, могат да получат болничен лист за срока на карантината от общопрактикуващия си лекар.

Болниците на територията на община Благоевград имат готовност за разкриване на легла и настаняване под активно лекарско наблюдение на лица със симптоми на коронавирус.

Жителите на община Благоевград трябва да бъдат спокойни, кметовете и кметски наместници на 21-те населени места също ще получат ясни указания за действия, създадена е организация за взаимодействие със съотвените структури и се предприемат всички възможни мерки от страна на Общината , обяви кметът Румен Томов. 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook