Кръстовден е, молитвите се чуват

14/09/2024 09:59 0 Коментирай

На 14 септември се прекланяме пред Кръста, на който е разпънат Исус Христос. Народът нарича празника Кръстовден.

Рано сутринта се отслужва водосвет на Христовия кръст. На днешния ден нощта и денят се кръстосват и настъпва есенното равноденствие.

По време на богослужението в църквата, свещениците изнасят кръста в средата на храма, за да се поклонят вярващите. В народните вярвания Кръстовден се свързва с началото на есенния сезон, с време за сеитба на зимните култури, както и за гроздобер. На този ден най-възрастната жена в домакинството опича Кръстова пита с украса от кръст върху нея.

Смята се, че от днес слънцето се връща назад към зимата, денят и нощта се кръстосват и студът наближава.

На Кръстовден се спазва строг пост и не се яде нищо червено - червен пипер, домати, репички, червени ябълки. На трапезата се слагат грозде, печена тиква, обреден хляб и други задължително постни храни. Честито на всички, които носят имената Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан и Кръстана.

Молитва за Кръстовден: Спаси, Господи, люди Твоя и благослови достояние Твое, победы на сопротивныя даруя, и Твое сохраняя Крестом Твоим жительство. Спаси, Господи, Твоите люде, и благослови достоянието Си, победи на благоверния наш народ, цар над съпротивещите дарувай и съхранявай с Твоя кръст Твоето наследие.

 
 
 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook