Кръстовден е, сбъдват се желания

14/09/2021 09:24 0 Коментирай

Днес празнуват Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан и Кръстана.

Рано сутринта на Кръстовден се отслужва водосвет на Христовия кръст. На днешния ден нощта и денят се кръстосват и настъпва есенното равноденствие. Смята се, че от днес слънцето се връща назад към зимата, денят и нощта се кръстосват и студът наближава.

В народните вярвания Кръстовден се свързва със сеитба на зимните култури, както и за гроздобер. Най-възрастната жена в домакинството опича Кръстова пита с украса от кръст върху нея. По древен обичай на този ден се прави водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение. Вярва се, че се сбъдват всички съкровени желания.

Светата православна църква извършва поклонение на кръста Господен четири пъти в годината – на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. По време на богослужението в църквата, свещениците изнасят кръста в средата на храма за да се поклонят вярващите.

На Кръстовден се спазва строг пост и не се яде нищо червено - червен пипер, домати, репички, червени ябълки. На трапезата се слагат грозде, печена тиква, обреден хляб и други задължително постни храни.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook