Ку-треска във ферма край Кочериново

18/12/2020 18:27 0 Коментирай

Установено е огнище на Ку-треска в село край Кочериново. Предприети са мерки за ограничаване на болеста по животните, съобщиха от ОБДХ-Кюстендил.

Заразяването на хората става най-често от преживните животни - говеда, овце и кози, които излъчват причинителя – бактерията Coxiellaburnetii, с околоплодните води и плацента при нормално раждане или аборти, както и с млякото, урината и фекалиите. 

Въведена е забрана за придвижване на говеда, овце и кози от и към животновъдния обект с констатирано заболяване. Задължително е извършването на ваксинация на възприемчивите животни. Прилагат се мерки за предпазване на работещите, както и за недопускане на външни лица в животновъдния обект в село Боровец.

Собственикът на обекта трябва да изолира раждащите животни от останалите за срок от 30 дни. Да се извърши щателно почистване и дезинфекция на обекта, както и ежедневна дезинфекция в родилното помещение при наличие на родили или раждащи животни, поради характерното разпространение на заболяването.

Добитото в обекта мляко задължително трябва да премине топлинна преработка преди влагането му в млечни продукти. В България при производството на всички млечни продукти, млякото претърпява процес на пастьоризация. Това прави млечните продукти безопасни за консумация.

Към момента няма данни за други огнища на зараза от Ку-треска в Кюстендилска област.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook