Кукери гонят злото, жандармеристите тях

31/12/2020 13:24 0 Коментирай

Кукерите в Разлог излизат на протест в първия ден на Нова година. Ръководителите на групите, участващи най-активно н отменения заради пандемията международен фенстивал "Старчевата", са поискали и получили разрешение за мирно протестно шествие от Общината. Той е под мотото "Да запазим вековната традиция на Старчевата". 

Първото дефиле в защита на Старчевата бе проведено преди две вечери. Въпреки разрешението, кукерите бяха разпръснати от полицаи и мобилизирани срещу тях жандармеристи. Някои вече са с предупредителни протоколи от полицаите, други очакват административни санкции.

 

Участниците в шествието са скачали със звънци, с тях имало и оркестър с тъпани и зурни. Униформените обаче са разпоредили оркестърът за бъде спрян. Последваха злостни коментари в социалните мрежи, а именно, че по времето на турското робство не е било така. Разложани упрекнаха и градоначалника Красимир Герчев.

“Всичките бяхме с маски, спазвахме противоепидемичните изисквания, имаше разстояние между хората, имаше в началото полицейско присъствие малко, после се увеличи, дойдоха жандармерия”, казва Пламен Хаджиев, ръководител на кукерска група. “На всяко кръстовище, на всяка улица, завъртаха се коли, пускаха се сирени, лампи. Обстановката беше тягостна, ако с полиция и жандармерия се поддържа традиция, Господ да ни е на помощ”, заяви Христо Копанаров.

"Знам, че е неприятно – Разлог е град пазител на традициите, номиниран именно с този фестивал, но сега в Рио де Жанейро фестивалът е отложен. Трябва да проявим разбиране, търпение", коментира пред БНТ кметът Красимир Герчев.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook