Кукери от Перник идват в Симитли

08/01/2020 15:37 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Над 50 групи с хиляди участници дефилират в Симитли на 11 и 12 януари.

Заради отмяната на фестивала в Перник, масово сурвакарите идват на празника "Симитлия - Древната земя на кукерите". Заради това представянето тази година е два дни.

"С респект и уважение към българщината и съхраняване на традициите и обичаите за Сурва, организаторите ще приемат заявки за участие до последния момент. От вчера, когато бе обявено, че няма да се провежда кукерски фестивал в Перник, желание за участие са заявили още 3 групи, една от които от Долна секирна", съобщиха от кабинета на кмета Апостол Апостолов.

Кукери от Перник традиционно идват на фестивал в Симитли, и за тази година, още преди Коледа, участие са заявили 5 кукерски групи от региона. Традиционно в Перник публиката вижда и симитлийски кукери, като за тази година местните в Симитли имаха готовност и желание и бяха заявили участие с обща група от цялата община с над 500 участници.

Както вече информирахме, вчера здравният министър Кирил Ананиев забрани провеждане на Сурва в Перник заради бедственото положение с водата. Кукери ще има само в няколко от селата.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook