Курбани в чест на светите Петър и Павел

29/06/2024 14:02 0 Коментирай

На 29 юни честваме Светите равноапостоли Петър и Павел. Те са учениците на Христос. Празникът е един от най-почитаните през летния период и е наричан от народа Петровден.

Днес имен ден празнуват Петър (от гръцки „камък“), Павел, Павла, Петрана, Полина, Павлина, Петя, Камен.

Петровден съвпада с времето на жътвата и в първата част на деня се работи. През целия ден се изпълняват различни ритуали, за които се смята, че предпазват от пожари, гръмотевици и градушки. На трапезата се слагат първите ябълки петровки, пиле, сирене, баница и обредни хлябове.

В някои райони на страната на 30 юни отделно се празнува Павловден. Павел е роден в Тарс, Киликия, първоначално е изповядвал юдейската религия и е сред гонителите на християните. Тържествената служба имаше днес в храм, носещ името на светците. Литургията отслужи владиката Серафим, заедно с местни свещеници. в наричаната от местните хора Влашка църква. Храмът бе изцяло обновен  през 2002 година от миряните, също и с финансова помощ от гръцката община Просочанипомо От кметството в Попови ливади раздадоха курбан за здраве и благополучие. Имаше и музикална програма на поляните край храма.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook