Кюстендилци търсят помощ за опазване на черешите от градушки

29/04/2024 09:22 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Общинарите в Кюстендил ще направят искане пред Изпълнителна агенция "Борба с градушките", за да се защитят черешовите градини, които са на площ от 20 000 декара.  Това обеща кметът Огнян Атанасов, който заедно с губернатора Александър Пандурски проведоха среща с производителите и прекупвачите на череши в региона.

Предстои информационна кампания съвместно с Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда, на която да бъдат разяснени ползите за работника от сключването на еднодневни трудови договори. ”Много хора се притесняват, че като получават социални помощи не могат да сключат еднодневен трудов договор, законът позволява 90 дни в годината да сте на трудов договор и същевременно да се получават социални помощи“, каза градоначалинкът.

Областният управител Александър Пандурски посочи, че има много добро взаимодействие с Община Кюстендил, което очаква да доведе до успешна кампания за ангажираните в нея работници, производители и изкупвачи.

Целта на срещата бе да се обсъдят проблемите и намерят решения преди стартирането на кампанията по изкупуване на череши.

"Най-важното е, че постигнахме съгласие да няма гръцки и турски тирове по време на тази кампания“, заяви Атанасов. ️Представителите на фирмите, които изкупуват индустриална череша поставиха своите изисквания за вида и качеството на черешите- да не са пръскани с активно вещество Диметоат, което е забранено за ползване в ЕС, както и да са с калибър максимум до 24 милиметра. Пръскането с непозволени препарати е причината фирмите да не изкупуват продукция от района, а да внасят от съседните Турция и Гърция.

Предстоят и срещи с по-дребните производители, на които експерти от Регионална служба за растителна защита ще разяснят, че не трябва да ползват препарати забранени в ЕС.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook