Кюстендилец напусна европейската прокуратура

18/01/2023 16:27 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Делегиран европейски прокурор от Кюстендил е подал оставка. Не желаел да е част от екипа на Лаура Кьовеши. Какви са причините, не е ясно към момента.

Бойко Калфин - държавен обвинител от Кюстендил, н е посочил мотиви за напускането. На 13 януари министърът на правосъдието Крум Зарков е получил писмо от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, в което го уведомява за оставката на Калфин. Какви са причините за това не е ясно. В писмото обаче Кьовеши настоява за представяне на нова кандидатура за европейски делегиран прокурор.

Бойко Калфин бе избран за ЕДП преди около две години. Той кандидатства още в първата процедура, провела се в началото на 2021 г. и беше одобрен първо от Прокурорската колегия, а след това от Колегиума на Европейската прокуратура. Иначе Калфини беше обвинител в окръжната прокуратура в Кюстендил, а през декември 2022 година беше повишен във Върховната касационна прокуратура.

В момента българските ЕДП са девет. Беше предвидено да са 10, но последното място така и не беше запълнено. През месец юни европейският главен прокурор Кьовеши е поискала броят на делегираните европрокурори в България да бъде увеличен на 15. Главният прокурор Иван Гешев внесе искането ѝ в Прокурорската колегия, която провежда подбора.

Увеличаването на броя на ЕДП е заради сериозното натоварване на настоящите девет делегирани прокурори. България и Италия са изпратили най-много дела на Европейската прокуратура и това е наложило да се направи нов подбор.

След първата процедура Колегиумът на Европейската прокуратура одобри Светлана Шопова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова и Димитър Беличев. При втората делегирани европейски прокурори станаха Елена Попова, Виктор Тарчев, Станислав Стойков, Анна Алексова и Ивайло Илиев.

 

Предстои поредната, пета процедура за подбор за ЕДП, пише lex.bg.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook