Кюстендилските череши ще останат ненабрани

16/06/2022 10:29 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Тонове череши ще останат тази година по дърветата, алармират производители от Кюстендилско. Заради липсата на преработвателни предприятия за поредна година вкусните кюстендилски плодове или ще отидат за ракия, или ще останат необрани. Причината за това са и ниските изкупни цени, поскъпването на препаратите за обработка на масивите, липсата на изкупвачи и високата цена, която искат берачите.

"От 60 години съм в земеделието и производството на череши. Това чудо, което става в последните години, не е било никога, а от година на година става все по-трудно. Причините са назад във времето, когато ликвидационните съвети унищожиха преработващите предприятия. На територията на област Кюстендил имаше 7-8 предприятия, които поемаха цялата продукция и нищо не се хвърляше. Сега, продукцията дори е много по-малко от тогавашния добив на череши, но не можем да оползотворим реколтата, защото няма предприятия", разказа пред БТА Кирил Димитров, който отглежда 100 декара черешови насаждения в местността Черна нива, по пътя за Дупница. Той обяви, че единствените изкупвачи на череши в региона са италианска фирма в кюстендилското село Копиловци и още две местни частни предприятия, които купуват много малки количества. 

Себестойността на килограм череши през миналата година е излизала на производителите около около 0,70 лв./кг. Тогава изкупвателните пунктове взимаха плодовете на цени между 60 стотинки и 1 лев. Тази година изкупната цена се вдигна до 1,10 - 1,20 лева. Берачите пък не влизат в масивите за по-малко от 80 стотинки за килограм и нещата продължават да са проблемни", разказва Димитров.

Според него кюстендилската череша е изключително добър плод, но ако държавата не вземе мерки за развитието на черешопроизводството, особено в Кюстендилска област, през следващите години то ще западне.

Димитров смята, че решението е в намеса на държавата за изграждането на преработващо предприятие. "Това би могло да се случи и с помощ от ЕС, така, както е в Гърция. Ние, производителите, можем да станем акционери и да работим за производство и реализация на продукцията", допълва земеделският производител.

От Института по земеделие в Кюстендил обобщиха, че черешовите масиви в Кюстендилска област са около 17 хиляди декара, а прогнозите са, че поне една трета от тях ще останат по дърветата.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook