Летен Петковден е, слепи проглеждат

26/07/2024 08:20 0 Коментирай

На 26 юли се почита Света Петка - закрилница на дома и семейството. Тя е покровителка на жените. На летен Петковден празнуват и овчарите.

Чудотворната помощ на Света Петка е огромна, изцелява и помага на хора с проблеми на очите. Легендите разказват, че слепи проглеждат. Помага на тежко болните да се излекуват, на психично страдащите за намиране на покой, на бездетните семейства да се сдобият с рожба. Покровителка е на дома, семейството,брака, реколтата и търговията. Застъпница и помощница на жените,пазителка на майчинството и женското здраве,. Откликва на молбите им при самота и праща добър мъж, с който да изградят щастливо семейство.

Преподобната Петка, наречена още Българска, се чества и на 14 октомври. Родена е в град Епиват на Мраморно море през 11 век.

Води благочестив живот, а след кончината й нейните мощи, които притежават целителна сила. Цар Иван-Асен Втори ги пренася в Търново, където се пазят до превземането на старата столица. След дълги странствания мощите намират покой в румънския град Яш, където са и досега.

 

 
 
 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook