Лъжете на воля днес!

01/04/2024 08:23 0 Коментирай

1 април - ден за шеги и забавления. Празникът е международен. У нас е свързан с различни суеверия, като например това, че за да имате късмет през цялата година, трябва да излъжете поне веднъж и вас да ви излъже някой.

Смята се, че празникът идва от Древен Рим - там в средата на февруари празнували деня на Глупците. В Нова Зеландия, Великобритания, Австралия и Южна Африка шеги се правят само до обяд. Всеки, който се пошегува в друго време от деня получава псевдонима "Априлски глупчо".

В Германия и Австрия считат 1 април за нещастен ден, а родените на този ден за хора без късмет.

В Шотландия 1 април е ден на кукувицата, тъй като там птицата е символ на глупостта.

В Полша този ден е изпълнен с шеги, вицове и закачки. Дори държавните институции си позволяват да лъжат, а важната работа се отлага за друг ден.

В различните страни Денят на смеха носи своя национален колорит. Във Франция наричат този обичай "априлска риба". В Ирландия, Италия, Южна Корея, Япония, Русия, Германия, Канада и САЩ шегата властва през целия ден. Иранците си правят шеги на 13-ия ден от Персийската Нова година, който се пада на 1- ви или 2-ри април. Дори държавните институции си позволяват да лъжат, а важната работа се отлага за друг ден.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook